TipsWonen

4 tips om duurzaam boodschappen te doen

Ben jij de afgelopen jaren steeds meer bezig geweest met het verduurzamen van je woning en heb je inmiddels ook je koopgedrag onder de loep genomen? Dan ben je zeker niet de enige. Waar vroeger nog een beetje lacherig over duurzaam inkopen werd gedaan, is het anno 2020 niet meer dan normaal. Sterker nog: het is vreemd wanneer je niet bij het milieu stilstaat bij het doen van boodschappen. Toch is dat niet altijd even gemakkelijk. Sommige supermarkten zijn net doolhoven. Het is lastig om nog een uitweg te vinden tussen duurzame- en onmilieuvriendelijke producten.

Kan jij wel wat hulp gebruiken? In dit artikel geven we 4 tips om je steentje bij te dragen aan het milieu tijdens het doen van boodschappen.

1.    Neem zelf draagtassen mee van huis

Maak in elk geval niet de grootste beginnersfout die je kunt maken tijdens het verduurzamen van je boodschappen: neem altijd een tasje mee! Het zal je nog verbazen hoeveel mensen continu letten op het milieu wanneer ze boodschappen doen en vervolgens plastic draagtassen meenemen. Zonde! Kies er daarom voor om – indien je ooit een plastic tas hebt gekocht – altijd dezelfde tas weer mee te nemen of sla een aantal papieren zakken in om je boodschappen in op te bergen. Laat je in elk geval nooit verleiden tot het kopen van nieuwe plastic tasjes, want deze belanden alleen maar op de grote hoop en dragen alleen maar bij aan een vervuild milieu.

2.    Eet minder dierlijke producten

Wanneer we kijken naar het productieproces van voedingswaren zal je zien dat met name dierlijke producten enorm veel extra CO2-uitstoot opleveren. Hoe minder dierlijke producten je eet, hoe beter dit dus voor het milieu zal zijn. Toch is niet iedereen even enthousiast om geheel veganistisch te leven. Gelukkig is dat ook helemaal niet noodzakelijk. Met slechts één of twee keer veganistisch eten per week draag je al bij aan een fors dalende CO2-uitstoot. Dat is dan ook zeker de moeite waard. Bovendien krijg je door plantaardig te eten ook nog eens veel meer extra vitamines en mineralen binnen. Goed voor de wereld en je eigen lijf dus.

3.    Koop enkel wat je nodig hebt

Dit lijkt misschien een logische tip, maar het zal je nog verbazen hoeveel mensen teveel in huis halen en vervolgens meer dan een kwart weggooien. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat we in Nederland nog steeds veel te veel voeding verspillen. Een luxeprobleem als je bedenkt hoeveel landen in de wereld last hebben van een tekort aan voeding. Vooral brood, zuivel, groente en fruit wordt nog te vaak weggegooid. En dat is helemaal niet nodig wanneer je op de juiste manier boodschappen doet.

Het vraagt wel om een beetje ervaring om iedere keer de juiste hoeveelheden in te schatten. Maar geloof ons: daar word je vanzelf handiger in. Schrijf daarom iedere week op wat je gehaald hebt en of er spullen zijn weggegooid. Indien dit het geval was, kan je de aantallen weer aanpassen op nieuwe inzichten. Zo krijg je langzaam meer inzicht in je koopgedrag en zorg je ervoor dat voedselverspilling wordt tegengegaan.

4.    Neem eigen zakjes mee voor groente en fruit

Ga je naar de groenteboer of de supermarkt? Zorg er dan voor dat je altijd een eigen zakje meeneemt in je tas. Zo hoef je niet de plastic zakjes die ze daar hebben hangen te gebruiken. Hoe meer mensen dit doen, hoe groter de kans dat plastic zakjes langzaam uit het straatbeeld verdwijnen. Ook winkeliers spelen hier op in door steeds vaker andere (duurzame) verpakkingsmaterialen te gebruiken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om enkel daar nog je boodschappen te halen.

Geef een reactie