TipsTuin tipsWonen

4 mogelijkheden om je zwembad schoon te maken

4 mogelijkheden om je zwembad schoon te maken

Wanneer het mooi weer is, staan we – terecht – met z’n allen te trappelen om weer lekker te gaan zwemmen. Heerlijk baantjes trekken of gewoon even de verkoeling opzoeken. Het zwembad wordt weer zomerklaar gemaakt of van stal gehaald. Wat nog wel moet gebeuren, aan het begin én tussendoor in de zomer, is het zwembad schoonmaken. Hieronder lees je de verschillende mogelijkheden om dat te doen. Ook geven we de ideale situatie prijs.

Mogelijkheid 1: met een zwembad stofzuiger

De eerste en meteen meest comfortabele mogelijkheid is met een zwembad stofzuiger. Hierbinnen zijn er ook weer een paar mogelijkheden, maar in dit geval hebben we het even specifiek over zwembadstofzuigers met een intern filter. De andere soorten vind je terug onder mogelijkheid 2. Een stofzuiger met intern filter werkt op een accu en heeft een eigen zuigkracht. Simpel handmatig een elektrische waterstofzuiger door het zwembad halen, makkelijker kan haast niet. Het enige dat je aan onderhoud hoeft te doen is de filters na gebruik even legen en af te spoelen. Er zijn overigens ook volledig automatische zwembadreinigers. Dan hebben we het over een zwembadrobot. Die maakt het gehele zwembad zelfstandig schoon.zwembad stofzuiger

Mogelijkheid 2: via je zwembadpomp

De tweede mogelijkheid is door gebruik te maken van de kracht en de filtermand van je zwembadpomp. Het is simpel. Verbind, via de stofzuigeraansluiting, een stofzuigerslang met aan het uiteinde een stofzuigervoet of hydraulische reiniger met de zwembadpomp. Een stofzuigervoet heeft wieltjes en kun je via een telescopische steel makkelijk door het zwembad heen bewegen. Een hydraulische reiniger heeft een sensor en kan het gehele zwembad zelfstandig schoonmaken.zwembadpomp

Mogelijkheid 3: met een handmatige schoonmaakset

Wil je liever niet te diep in het buidel tasten, dan is het met een handmatige schoonmaakset ook prima te doen om je zwembad schoon te maken. Vaak kun je deze ook verbinden met je zwembadpomp en je hebt meerder keuzes. Er zit vaak namelijk ook een borstel en schepnet bij. Zo kun je ook meteen het zwemmende en drijvende vuil meenemen.

Mogelijkheid 4: met behulp van chemicaliën

De laatste mogelijkheid is eigenlijk een mogelijkheid die je het beste kan combineren met een van de 3 eerder genoemde. Er zijn diverse chemicaliën om de liner (het zwembaddoek), waterlijn, maar ook specifiek kalk- en metaalaanslag schoon te maken of te verwijderen. Het hardnekkige vuil dus. We raden deze mogelijkheid dan ook meer als ‘extra’ aan in plaats van ‘op zich staand’.

De ideale situatie

Dat brengt ons tot slot bij de ideale situatie. En dat is de combinatie van mogelijkheid 1 en mogelijkheid 4. Je hebt dan een op zich staande zwembadstofzuiger, waarmee je al het vuil van de bodem en eventueel wanden en randen zuigt. De hardnekkige plekken die mogelijk achterblijven, kun je dan bestrijden met chemicaliën. Zou houd je het zwembad op en top schoon. Mits je de waterkwaliteit ook goed bijhoudt natuurlijk.

Geef een reactie