Wonen

3 tips voor het creëren van dé perfecte eetkamer!

3 tips voor het creëren van dé perfecte eetkamer!

De eetkamer speelt een steeds grotere rol binnen de meeste gezinnen. Waar we een tijdje nog afdwaalden naar met een bord op schoot eten, zien we tegenwoordig gelukkig steeds vaker dat het hele gezin aan de eettafel bijeen komt. Het creëren van een aantrekkelijke eetkamer speelt hierbij natuurlijk een belangrijke rol. Hoe fijner het voor jou gezin is om hier te verblijven, hoe groter de kans dat ze hier regelmatig terug zullen komen.

Maar hoe creëer je nu dé perfecte eetkamer voor jouw gezin? Voordat je gaat shoppen voor onderdelen is het eerst goed om je een beetje in te lezen. Daarom hebben we 3 tips voor je op een rijtje gezet.

1.      Bepaal de functie van de eetkamer

De functie van de eetkamer bepalen is misschien wel het allerbelangrijkst bij het samenstellen hiervan. Dit lijkt misschien eenvoudig. In de eetkamer eet je immers. Dat lijkt misschien wel zo, maar besef ook dat deze ruimte wellicht ook nog voor heel veel verschillende andere dingen wordt gebruikt. Misschien leggen je kinderen hier wel de laatste hand aan hun huiswerk, leest je partner de krant of doen jullie geregeld spelletjesavonden. Dit alles kan van invloed zijn op de wijze waarop je deze ruimte inricht. En dan met name de verlichting en eetkamerstoelen die je kiest.

Wanneer jullie mensen zijn die altijd maar kort aan de eetkamertafel verblijven, dan hoef je niet direct zeer luxe stoelen aan te schaffen. Bovendien voldoet sfeerverlichting dan in de meeste gevallen. Voor mensen die dol zijn op lang tafelen is het echter fijn om over luxe en comfortabele stoelen te beschikken, inclusief stoelpootdoppen natuurlijk om beschadigingen aan de vloer te voorkomen, en over een lichtvorm die voor meerdere doeleinden geschikt is.

Wanneer je de eetkamer voor verschillende doeleinden gebruikt, dan is het vooral belangrijk om naar de verlichting te kijken. In de meeste gevallen volstaat dimbare verlichting. Hiermee zet je de sfeer gehaal naar eigen hand. Bij het lezen van de krant, werken of studeren geniet je van felle werkverlichting. Bij een romantisch diner dim je het licht juist weer.

Bepaal de functie van de eetkamer

2. Kunst in de eetkamer

De eetkamer is een ruimte waar je best wel een statement mag maken. Daarom is het leuk om opvallende kleurcombinaties te gebruiken of grote kunstwerken op te hangen. Omdat je hier niet de hele dag in doorbrengt, mag je hierbij best wel een beetje uitpakken. Bovendien zorgen kleuren en kunstwerken ervoor dat de kamer nóg sfeervoller en daarmee aantrekkelijker wordt om in te verblijven. Kunst in de eetkamer is daarom nooit een slecht idee.

3. Handige vloerbedekking

Op het gebied van vloeren is er ontzettend veel te kiezen. Als het om de eetkamer gaat is het echter niet alleen belangrijk om naar de uitstraling van de vloer te kijken, maar ook naar de hygiëne en het gemak. Je wil er namelijk niet aan denken dat je telkens rode saus uit een tapijt moet halen. Ongelukjes gebeuren nu eenmaal. Daarom is een hygiënische en bovenal makkelijk te reinigen vloerbedekking verreweg de beste keuze. Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken als de kinderen iets op de grond laten vallen of als je zelf een glas wijn omstoot. Naast sfeervol moet een eetkamer immers ook gewoon heel praktisch zijn.

Geef een reactie