Er zijn van die dingen waar je beter niet op kunt besparen. Dat geldt ook voor de aanschaf van een nieuw matras. Deze is van essentieel belang voor een goede nachtrust. Bovendien kun je met behulp van een goed matras lichamelijke klachten op de lange termijn voorkomen. Maar waar let je op bij de aanschaf van een nieuw matras? En wanneer is deze eigenlijk aan vervanging toe?
Wanneer je 2 persoons matras aan vervanging toe is, hangt van heel veel verschillende factoren af. Gemiddeld gaat een matras 10 tot 15 jaar mee. De levensduur kan echter langer of korter dan het gemiddelde zijn. Dat heeft niet alleen met de kwaliteit van het matras te maken, maar ook met de wijze waarop deze onderhouden wordt. Je kunt jezelf heel goed als graadmeter gebruiken om te bepalen wanneer je matras aan vervanging toe is. Merk je bijvoorbeeld dat je nachtrust regelmatig verstoord wordt door rug- en/of nekklachten? Dan is de kans groot dat je matras niet meer in optimale conditie is. Je kunt dit vaak ook zien doordat er kuilvorming in het matras ontstaat. Ben jij toe aan een nieuw matras? Maar vind je het moeilijk om een keuze te maken tussen al die verschillende soorten? Wij geven je 3 tips om de knoop door te hakken!
1. Probeer verschillende matrassen uit
Het is heel persoonsgevoelig welk matras het lekkerst ligt. Dit is onder andere afhankelijk van je gewicht, lichaamshouding tijdens het slapen en je lengte. Daarnaast vindt de één het simpelweg prettiger om op een hard matras te slapen en zal de ander juist de voorkeur geven aan een zachter matras. Doordat dit voor iedereen verschillend is, is het heel moeilijk te beoordelen welk matras voor jou het meest geschikt zal zijn. Alleen jij kan dit bepalen.
Daarom adviseren wij om verschillende matrassen in de winkel uit te proberen. Ga even liggen en probeer je favoriete slaaphouding aan te nemen. Zo ervaar je direct hoe het matras ligt. Bij sommige winkels is het zelfs mogelijk om te komen ‘proefslapen’. Hierbij krijg je het matras voor enkele dagen tot weken opgestuurd en mag je het kosteloos uitproberen.
2. Maak gebruik van een vergelijkingstest
De Consumentenbond publiceert ieder jaar een vergelijkingstest. Hierbij beoordelen ze verschillende bekende matrassen op verschillende factoren. Zo beschik je over een onafhankelijk onderzoek en weet je precies wat je van een matras kunt verwachten. Hierdoor kan het een stuk eenvoudiger zijn om een matras online aan te schaffen. Met behulp van deze testen zie je in één oogopslag welke matrassen een geschikte keuze zijn en welke je beter kunt laten liggen. Wel zo handig!
3. Houd rekening met de richtlijnen omtrent de proeftijd
Het is tegenwoordig steeds gemakkelijker om een matras voor een speciale proefperiode in huis te halen. Hierbij mag je enkele nachten op het matras slapen en kan deze geretourneerd worden als je niet tevreden bent. Hoewel deze mogelijkheid door steeds meer bedrijven wordt aangeboden, kunnen de richtlijnen per winkel enorm verschillen. Vraag daarom eerst wat deze proefperiode precies inhoudt, zodat je inzicht krijgt in je rechten. Kan je het matras simpelweg retourneren en krijg je dan je geld terug? Of mag je deze enkel omruilen en moet je voor een ander matras uit hun assortiment kiezen?
Vraag tevens na wat de aanbieder doet met matrassen waarop is geslapen. Worden deze vernietigd? Of worden ze gewoon opnieuw verkocht? Anders is de kans groot dat je de volle mep moet betalen voor een tweedehands matras.